Zöldmánia

Többtonnányi szemetet hozott felszínre az áradás

Az áradások a Nyugat-Balkán jelentős részén gondokat okoztak, amellett, hogy utakat, házakat, földeket árasztottak el a vizek, felszínre hoztak többtonnányi szemetet is.

Szeméthegyeket hagynak maguk után az áradó folyók Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban és Montenegróban. Az áradások a térség jelentős részén gondokat okoztak, amellett hogy utakat, házakat, földeket árasztottak el a vizek, felszínre hozták azt a többtonnányi szemetet is, ami rendszeresen a folyókba vagy a folyók menti illegális hulladéklerakókba kerül a Nyugat-Balkán országaiban.

Az Albánia, Montenegró, Szerbia és Bosznia-Hercegovina területén áthaladó Lim folyó, a Drina jobb oldali mellékfolyója rendszeresen úszó szemétteleppé változik. A délnyugat-szerbiai Pribojnál található gátnál naponta 25 teherautónyi szemetet is kihalásznak.

YouTube video

A Drina folyó kelet-boszniai szakaszán csak hulladékot látni, az ár műanyag palackokat, autógumikat, hordókat, háztartási gépeket, köztük hűtőszekrényeket is a felszínre hozott. Szakértők szerint mintegy tízezer köbméter szemét halmozódott itt fel, amelynek eltakarítása fél évet is igénybe vehet.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK