Zöldmánia

Megadóztatják a turistákat a fenntarthatóság nevében

A spanyolországi Valencia régió idegenforgalmi adót készül bevezetni ez év végétől, az abból befolyt bevételekből fenntartható turisztikai fejlesztéseket valósítanak meg.

Várhatóan 2023 végétől vezeti be az idegenforgalmi adót Valencia régió. A közterhet egész Valencia autonóm közösségben – beleértve az azonos nevű várost is – meg kell majd fizetniük az ott megszállóknak. Az adó mértéke a választott szálláshelytől függ majd, 50 cent és 2 euró között lesz fejenként és éjszakánként.

Az adó megfizetése alól mentességet kapnak a 16 éven aluliak, a földközi-tengeri régióban egészségügyi okokból tartózkodó utazók, valamint azok, akik háború vagy hasonló konfliktus elől menekültek Valenciába.

A hírek szerint az adóból befolyt bevételeket – becslések szerint évi 30 millió eurót – fenntartható turisztikai fejlesztésekre fordítják. Mindez érthető, hiszen tavaly Spanyolországban rekordhőséget mértek.

Nem Valencia az egyedüli spanyol régió, amely idegenforgalmi adót fizettet a turistákkal. Ibizán, Mallorcán és Menorcán már 2016 óta létezik hasonló közteher, amelyet ugyancsak a szálláshely típusától függő összegben kell megfizetni. Katalóniában, ahol 2012 óta fizetnek a látogatók idegenforgalmi adót, attól is függ a kötelezettség mértéke, hogy a szálláshely Barcelonában vagy azon kívül található – írta a turizmus.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK