Zöldmánia

Tovább zöldül Horvátország

Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezi a legnagyobb francia zöldenergia-termelő cég horvátországi leányvállalata, a Neoen Renewables Croatia a Zadarhoz közeli Policnik járásban.

A napenergiát villamos energiává alakító modulokat 83,9 hektáron helyeznék el. A befektetők becslései szerint az erőmű évente 76,5 gigawattóra áramot termel, és 25 ezer háztartás áramszükségletét fedezi. A cég jelezte, hogy a modulokat állványokon helyezik el, így az állatok és a növények természetes élőhelye nem sérül.

A Horvát Megújuló Energia Szervezetek Szövetsége rámutatott: egyfajta agrofotovoltaikus (termőföld fölé épített) napelemes rendszerről van szó, amely ötvözi az energia- és mezőgazdasági termelést, amely egyre népszerűbb az EU-ban.

A kutatások bebizonyították, hogy a termőföldek fölé épített napelemek alatt a mezőgazdasági kultúrák védettek a szárazság, a túlzott napsütés vagy az egyéb környezeti hatások ellen. Kevesebb a vízveszteség, ami hozzájárul a növények növekedéséhez és a nagyobb hozamhoz. Ráadásul a naperőmű megépítése nem csökkenti a megművelhető termőföldek területét. Nem csak Horvátországban, idehaza is volt előrelépés napelemügyben.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK