Zöldmánia

Varsóban komolyan veszik a környezetvédelmet

A lengyel fővárosban 2032-re száműznék a környezetszennyező autókat. A szabályozás 2024-től lépcsőzetesen, három szakaszban valósulna meg.

A levegő minőségének javítása céljából a varsói városvezetés úgy határozott, hogy 2024 és 2032 között száműzik a 18 évnél idősebb dízel és a 27 évnél idősebb benzinüzemű környezetszennyező gépjárműveket Varsó több kerületéből, köztük a belvárosból is.

A városvezetés szerint ez jó módja annak, hogy olyan zónákat hozhassanak létre, ahová a legszennyezőbb járművek behajtását megtiltjuk. 2024. július 1-jétől tiltanák ki ezeket az autókat a belvárosból, valamint Wola, Ochota, Saska Kepa, Észak-Praga és Dél-Praga egyes részeiből.

A tervek szerint a szabályozás 2024-től lépcsőzetesen, három szakaszban valósulna meg. A nyolcéves átmeneti időszak alatt Varsó egyik célja, hogy a kezdeti kettőről 74 százalékra növeljék a jogilag kitiltott gépjárművek arányát az érintett kerületekben.

Azok az autósok, akiket szabályszegésen kapnak, 105 eurós (40 ezer forint) pénzbírságra számíthatnak. A szabályozás alól csak a mentők, a hatósági járművek, a veterán autók, valamint a fogyatékossággal élők mentesülhetnek.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK