Zöldmánia

Így védené meg a méheket az EU

Az EU bemutatta a beporzók védelmére létrehozott Buzz Lines nevű tervét, amelynek a célja a beporzók visszaszorulásának megállítása 2030-ig.

A világ legfontosabb élőlényei a beporzók, amelyeknek sok virágos területre lenne szükségük, hogy segítsék a növények szaporodását. Azonban a beporzó rovarokat a változó földhasználat, a növényvédő szerekkel folytatott intenzív mezőgazdaság, a szennyezés, az invazív idegen fajok, a kórokozók és az éghajlatváltozás is fenyegeti.

Az EU végrehajtó testülete által létrehozott hétéves terv értelmében a 27 tagállamban fokozottan megfigyelnék a rovarokat, emellett a méhek Európa-szerte szabadon mozoghatnának, olyan területeken, ahol élelmet, illetve menedéket találhatnak.

A méhek védelme azért létfontosságú, mert minden 10 méh- és pillangófajból egyet a kihalás veszélye fenyeget. A bemutatott tervet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, ezt követően határozzák meg az országok azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek segítségével 2030-ig megfordítják a beporzók visszaszorulását – írta a hvg.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK