Zöldmánia

Praktikus megoldás az ivóvízhiányra

Egyedi, egyszerű és nagyon olcsón üzemeltethető vízlepárló eszközt tervezett egy Abu-Dzabiban működő startup. A Manhat a tiszta ivóvíz hiányára keresett megoldást.

Földünkön sokan élnek úgy, hogy éppen csak hozzájutnak az iható minőségű vízhez, még akkor is, ha egy tenger vagy egy óceán közelében élnek. A Manhat startup lebegő üvegházra emlékeztető megoldása egy nagyon egyszerű elvet továbbfejlesztve oldotta meg a tengervíz sómentesítő lepárlását.

Az eszköz kialakítása lehetővé teszi, hogy csupán a napsugárzás használatával leválasszák a sókristályokat a párolgó tengervízről, így szinte tiszta édesvíz csapódik le egy gyűjtőhengerben. Ez utóbbi egyetlen dolga, hogy megakadályozza az összegyűjtött vízcseppek visszajutását az óceánba.

Ez az elv régóta ismert, csak éppen eddig senki nem volt képes úgy felskálázni, hogy abból tömegek számára olcsón lehessen öntözésre is használható ivóvizet nyerni. A végső koncepció egy lebegő „üvegházak” sokaságából álló víztermelő gazdaság lenne, ami a felhasználási hely közelében, károsanyag-kibocsátás, illetve az állat- és növényvilág megsértése nélkül termel édesvizet.

YouTube video

Maga a módszer nem igényel vegyszereket, vízsűrítést, fűtést, sőt, jelentősebb karbantartást sem, miközben az üzemeltetéséhez bőven elegendő a szerkezetre telepített néhány napelem. A megtermelt víz mennyisége igényre szabható, így a közvetlen emberi fogyasztáson túl mezőgazdasági célokra is használhatják az óceánhoz vagy tengerhez közel lakók – írta a newtechnology.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK