Zöldmánia

Így spórolhatunk energiát munka közben

A Dell szakértői összeállították, hogyan lehet energiatakarékosabbá tenni a laptopok használatát. Ez nem csak az alacsonyabb villanyszámla miatt fontos, megfelelő gondoskodással hosszabb ideig is használhatjuk a számítógépünket.

Hogy ne pazaroljuk feleslegesen az energiát a laptopunkkal, nem csak olyankor hasznos, amikor úton vagyunk, vagy valami más okból nem tudjuk feltölteni a gépet. Ez hosszú távon is jót tesz az akkumulátornak, ugyanis megkíméli és meghosszabbítja az élettartamát, valamint az üzemidejét.

Az akkumulátor üzemideje azt jelenti, hogy mennyi ideig képes működni egy feltöltéssel. Ez az aksi kapacitásától függ, ami a benne tárolható töltés mértékét jelenti. Ez a kapacitás az akkumulátor kémiai öregedésével, illetve minden egyes kisütési-töltési ciklussal csökken, vagyis egy töltéssel egyre rövidebb ideig használható a gép. Általában 18–24 hónap után észlelhető az akkumulátor élettartamának csökkenése. Nagyobb teljesítményű igénybevételnél ez hamarabb jelentkezhet, ám okos használattal későbbre is ki lehet tolni ezt az időt.

Már néhány kattintással is gondoskodhatunk arról, hogy kevesebb energiát fogyasszon a gépünk, hiszen a laptop konfigurációja és energiaellátási beállításai befolyásolhatják az aksi teljesítményét. A fogyasztás mérsékléséhez módosíthatjuk a kijelző fényerejét és felbontását, vagy aktiválhatjuk a sötét módot a legtöbbet használt alkalmazásainkban. Ha nincs szükség rá, akkor kikapcsolhatjuk a billentyűzet háttérvilágítását, a wifit, a bluetootht, valamint a laptophoz csatlakoztatott külső eszközöket.

Ezenfelül bezárhatjuk a nem használt szoftvereket, illetve a Windows feladatkezelőjében azt is nyomon követhetjük, hogy mekkora erőforrást igényelnek az egyes programok. Ha valamelyik csúcsokat döntöget, akkor utánanézhetünk, hogy tudjuk-e valamivel helyettesíteni, mivel ezzel a gép működése is gyorsabbá válhat.

A frissebb operációs rendszerekben, például a Windows 11-ben speciális energiatakarékossági funkciók is használhatók. Emellett egyes számítógépekhez elérhetők olyan megoldások is, mint a Dell Power Manager, amely segít maximalizálni a laptop akkumulátorának élettartamát azáltal, hogy konfigurálja az aksi karbantartásának módját, méghozzá a felhasználó személyes preferenciái alapján.

Emellett van néhány apróság, amire odafigyelve optimalizálhatjuk a fogyasztást. Sokat számít például a hőmérséklet. A laptopokban ventilátorok gondoskodnak arról, hogy ne melegedjenek túl az alkatrészek. Ezek működésére nagyobb szükség van olyankor, amikor a gép alja nem szellőzik megfelelően. Ez akkor fordul elő, amikor a laptop valamilyen puha bútoron vagy szöveten van bekapcsolt állapotban. Érdemes inkább asztalon használni, vagy laptoppárnát helyezni alá, amikor ágyon, kanapén, fotelban, babzsákban vagy hasonló helyen gépezünk.

A szélsőséges hőmérsékletet sem kedvelik ezek az eszközök. Ha a számítógépünk extrém hidegnek vagy melegnek volt kitéve, akkor a használat és a töltés előtt jobb, ha hagyjuk, hogy előbb elérje a normál hőmérsékletet.

Az alvó mód is használ valamennyi energiát, ezért érdemes kikapcsolni az eszközt, ha több órán keresztül nem használjuk. Különösen érdemes ezt olyankor megtenni, mielőtt laptoptáskába, fiókba vagy más zárt helyre tesszük. A kábelt is ajánlott kihúzni a konnektorból, amikor nem töltjük a gépet, hiszen a rendszer ilyenkor is felvesz minimális energiát, ráadásul a túltöltés az akkumulátor üzemidejének romlását is gyorsítja. A kábel esetén azt is fontos megjegyezni, hogy mindig a laptophoz mellékelt, eredeti hálózati adaptert használjuk, és ha elromlott a gyártótól vegyünk újat – írta az iotmagazin.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK