Zöldmánia

Víz alá építettek egy biciklitárolót

Az amszterdami központi pályaudvar új kerékpárparkolójának különlegessége hogy nem a földre vagy a föld alá, hanem a víz alá épült.

A Stationsplein kerékpárgarázs a város legnagyobb bicikliparkolójaként az Open Harbourfront alatt épült, és közel 7000 kerékpár tárolására alkalmas. A víz alatti óriásparkoló közvetlen kapcsolatot biztosít a metróhoz és a központi pályaudvarhoz, megkönnyítve a bringás ingázók helyzetét, ráadásul a köztereken is megszűnhet a mindenhová odaláncolt biciklik látványa. A garázs a tároláson kívül több egyéb szolgáltatást is kínál, mint a szervizelési lehetőség vagy kerékpárbérlés.

A mintegy 50 millió eurós beruházást hamarosan egy másik is követi, ugyanis a tervek szerint februárban is átadnak egy szintén futurisztikus tervezésű víz alatti kerékpárparkolót IJboulevard néven, amely 4000 kerékpárt tud majd befogadni.

YouTube video

A kerékpárparkolók másik érdekessége, hogy a tervezésben az Amszterdami Múzeum is részt vett, a panorámafalakra műalkotások is kerültek, valamint olyan graffitik, amelyek a város történelméről mesélnek – írta a turizmus.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK