Zöldmánia

Ökoszafari Afrikában – nyaralás és ivóvíz-előállítás

A MASK építészei megtervezték a világ első ökoturisztikai üdülőhelyét, amely a levegőből állítja elő a saját vizét. Egy innovatív technológiai eljárásnak köszönhetően „kiszívja” a nedvességet a levegőből egy átlátszó napelemes készülékkel borított függönyüveg segítségével.

Az Afrikában sok helyen tapasztalható vízhiányra nyújt megoldást ez az ökoüdülőhely, amely reményeik szerint vízzel látja el az afrikai közösségeket és falvakat. Az üdülőhely több nyaralóból áll. Minden szállást napelemes készülékkel fedett függönyüveggel szerelték fel, olyan párátlanítási megoldásokkal, amelyek tiszta és tisztított ivóvizet állítanak elő.

A légszűrők fával borított alumíniumoszlopok belsejében vannak, amelyeket a szállások körül helyeztek el. Ezek a levegőt a lámpatestbe vezetik, a levegőt pedig egy többlépcsős szűrőrendszeren keresztül szűrik, kondenzálják és feldolgozzák. A vizet a központi tartályokban gyűjtik össze, majd miután egy bizonyos szintig összegyűjtötték, Afrika vízhiánnyal küzdő régióiba szállítják.

„Az ökoszafarin található luxusszállások létrehozásának az alapötlete az volt, hogy minél több ember csábítsunk ide, aki érdeklődik a vadon élő állatok iránt, és meg szeretné tapasztalni a vadvilágtól elzárt és távoli területeken való életet” – mondta a MASK építésze.

A Dél-Afrikában található Baobab Safari Lodge-okat úgy tervezték, hogy önfenntartók legyenek. Ezek közé tartoznak a gyümölcs- és zöldségtermesztésre, valamint hús, kenyér, tej, sajt termelésére és értékesítésére szolgáló telkek. Amellett, hogy önfenntartók és fenntarthatók, a szállásokat a luxus jegyében tervezték. A kunyhókban van nappali, hálószoba, dolgozósarok, saját medence és kültéri zuhanyzóval kiegészített merülőterasz. A kunyhókat 3,5 méterrel a talaj fölé emelték, hogy lenyűgöző kilátást nyújtsanak a környékre és védelmet nyújtsanak a környék élővilágának – írta a yankodesign.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK