Zöldmánia

Repül a vízen az új hidrogénjacht

Az olasz Lazzarini tervezőstúdió megalkotta a Plectrumot, a hidrogénszuperjachtot, amelyet úgy terveztek, hogy kategóriájában a leggyorsabb legyen.

A Plectrum, a Lazzarini tervezőstúdió által tervezett jacht hossza 74 méter, és kategóriájában a leggyorsabbnak ígérkezik. A különleges foilrendszerrel ellátott vízi járművet a Prada 2023-as Amerika Kupa-vitorlásai ihlették, csakhogy a Plectrum nem a szél tolóereje miatt emelkedik ki a vízből, hanem három, egyenként ötezer lóerős hidrogénüzemű motornak köszönhetően, amelyek lehetővé teszik, hogy akár 75 csomóra is gyorsuljon.

Lazzarini szuperjachtjának szélessége az igényeknek megfelelően változtatható, 15 méter lehet zárt foillal, amikor a Plectrum lehorgonyoz vagy kiköt, és 20 méter nyitottal, miközben a jacht nagy sebességgel vitorlázik. A hajó a szárnyashajókéhoz hasonló rendszert használ, de az eltérő lehetséges konfigurációk gyorsabb száguldást tesznek lehetővé.

A Plectrumot szuperkönnyűre tervezték. A négyszintes hajótest hat vendégkabint és egy tulajdonosi lakosztályt foglal magában. A jachthoz tartozik egy központi garázs, valamint egy hátsó, ahol az autót és más vízi járműveket lehet tárolni. A hajón emellett megtalálható egy panorámás úszómedence és egy helikopter-leszállóhely az orrban.

Amikor pedig a Plectrum mozgásban van, úgy tűnik, mintha repülne a víz felett. Bár ez a jacht jelenleg csak projektszinten van meg, az indulás már 2025-re várható – írta a fanpage.it.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK