Zöldmánia

Megkezdődtek az idei erdőtelepítések

Az enyhe időjárás miatt az idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések. Folyamatosan növekszik a magyar erdők területe és élőfa-készlete.

Az erdőgazdálkodás egyik legfontosabb feladata a változó klímához való alkalmazkodás. Míg az erdő felújításának és telepítésének ideje hagyományosan a tavasz vagy az ősz lenne, addig az idén az enyhe időjárás következtében már januártól zajlanak a csemeteültetések több helyen, például a Kefag Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-nél. A bugaci erdőterületen mintegy 2,5 hektáron az erdőgazdaság saját kertjében nevelt 10 500 akáccsemetét és 650 nemesnyár-dugványt ültetnek el.

A társaság éves szinten hozzávetőleg ezer hektáron végez erdő-újraültetési munkálatokat és további 20-30 hektár olyan terület van a közvetlen környéken, amelyre az Országfásítási Program keretében újabb erdőket is telepítenek.

Az elmúlt évszázadban Magyarország megduplázta az erdőterületét, és a mostani erdőtelepítések is jelentős eredményt hoztak. A rendszerváltozás óta 200 ezer hektár új erdő létesült hazánkban. Három éve pedig a kormány további 50 ezer hektár új erdő létrehozásához biztosít támogatást. A fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően meglévő erdők élőfa-készlete folyamatosan gyarapodik.

Az előző uniós elszámolási ciklushoz képest majdnem háromszoros, mintegy 310 milliárd forint pályázati támogatás jut a magyarországi erdőkre 2027-ig. Az erdőgazdálkodás a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési pilléréből 11 százalékkal részesedik, ennek csaknem 80 százaléka közvetlenül zöldcélokra fordítandó. Magyarország területének egynegyedét valamilyen fás vegetáció, azon belül is mintegy 22 százalékban erdő borítja.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK