Zöldmánia

Nem mindennapi akcióban a Siemens

Környezetvédelmi szervezetek, kutatóintézetek és a Siemens közösen dolgoznak azon, hogy a föld legnagyobb korallzátonyairól digitális másolat készülhessen.

Az elképzelések szerint a virtuális ikerpár adatbankként, szimulációs térként és valós idejű információszolgáltatóként is funkcionálhat. Ehhez viszont nemcsak ipari tapasztalatokra van szükség, hanem a korallzátonyok világát jól ismerő szervezetek szakmai támogatására.

Ezért jött létre az a nemzetközi összefogás, ami a világ mintegy egymilliárd lakosának megélhetését biztosító korallzátonyok védelmére szerződött. Ennek keretében a Siemens szakértői egy olyan digitális ikermodell létrehozásán dolgoznak a még élő korallzátonyokról, amit a fenntarthatósági és környezetvédő szervezetek, valamint a kutatóintézetek használhatnak szimulációk futtatására. Vagyis az ipari világban megszokott alkalmazáshoz hasonlóan anélkül tesztelhetnek lehetséges forgatókönyveket, hogy azok végrehajtása befolyásolná az élővilág működését. Ezzel pedig nemcsak a pusztulás ütemét vizsgálhatják, hanem kipróbálhatnak lehetséges megoldásokat is a korallzátonyok védelmére.

A zátonyok feltérképezése után az idei év második felére készülhet el az átfogó globális modell első változata. Az első területeket már leképezték, így az amerikai Palmyra-atoll partszakasz digitális mása a szakértők rendelkezésére áll. Ezen próbálhatják ki majd először akár azt is, hogyan nézne ki a korallzátony 2050-ben a jelenleg is érvényesülő hatások következtében.

A globális korallállomány felmérése és digitalizálása után a Digital Reefs ikermodellek adatokat tárolnak majd, amik frissülhetnek a mérési eredmények alapján, és felhasználhatók kutatásokban, szimulációkban, becslésekben. A pontos adatok ismerete teremti meg a lehetőséget arra, hogy a tudósok részletes szimulációkat futtassanak a várható hatásokról és a beavatkozások lehetséges következményeiről.

A beavatkozásokra pedig mindenképpen szükség van a zátonyok megmentése érdekében, hiszen emberek megélhetése és élőhelyek biztonsága függ attól, hogy egészségesek maradjanak ezek a komplex ökoszisztémák. Szakértők szerint még pont időben van a világ ahhoz, hogy megmentse a korallzátonyok egy részét, de ehhez minden segítségre szükség van.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK