Zöldmánia

Tovább csökken a műanyag-felhasználás

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra.

APick Szeged Zrt. 2018 óta csökkenti csomagolásaiban a felhasznált műanyag mennyiségét. A műanyag csomagolóanyag éves felhasználását két év alatt 60 tonnával sikerült mérsékelni, köszönhetően annak, hogy a vállalat a szeletelt termékek csomagolásához felhasznált fólia vastagságát csaknem negyedével csökkentette. 2022 első negyedévére a boltokban kapható legtöbb szeletelt Pick szalámi tálcamérete is kisebb lett 3 centiméterrel, ez további 14 százalékkal mérsékelte a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét.

A felhasznált műanyaggal párhuzamosan csökken a szállításhoz használt papírcsomagolás mennyisége is, ez a Herz sonkák esetén további 26 tonna papírmegtakarítást eredményez az idén. A Pick Szeged Zrt. az elmúlt években a fenntarthatósági és automatizálási törekvései megvalósíthatósága érdekében mintegy 1,7 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat szegedi, alsómocsoládi és bajai telephelyén, ezek közül is kiemelkednek a bajai, sonka csomagolást támogató fejlesztések.

A vállalat most épülő szegedi szalámiüzeménél is kiemelt figyelmet kapnak a fenntarthatósági szempontok, az új egység tetejére napelemes rendszert telepítenek, ezáltal 750 megawattórával csökken a külső villamosenergia-hálózatból vásárolt energiaigény. Az energiahatékony gépészeti megoldásoknak köszönhetően pedig az épület hőenergia-igényének mintegy felét lesz képes fedezni a keletkező hulladékhőből.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK