Zöldmánia

Oscar-díjas lett két magyar csomagolás

Elektromos kerékpár és ipari kültéri lámpa csomagolásáért díjazta a DS Smith céget e-kereskedelmi és szállítmányozási kategóriában a Csomagolási Világszövetség.

A DS Smith munkáját az idén három kategóriában négy díjjal ismerték el, a fejlesztések közül kettő magyar dizájnerek munkája. Az elektromos kerékpár és az ipari kültéri lámpa számára tervezett megoldásokat e-kereskedelemi és szállítmányozási csomagolások között választották a legjobbnak.
Az elmúlt időszakban jó néhány kihívással szembesültek a piaci szereplők, így a csomagolások tervezésénél figyelembe kell venni a logisztikai költségek optimalizálását, a szállítás során jelentkező, ki nem töltött üres tér radikális csökkentését, a maximális termékvédelmet, a kicsomagolási élményt, továbbá az összetett ellátási láncokat érintő kritériumokat. Többek között ezeknek a feltételeknek kellett megfelelnie a kategóriagyőztes kerékpár és kültéri lámpa csomagolásának.

Az elektromos kerékpár esetén a dobozon található utasításoknak és a praktikus kialakításnak köszönhetően egy mozdulattal nyitható ki a csomag. Az elülső oldalt kitárva könnyedén kigördíthető a kerékpár, és egyszerűen vissza is zárható a doboz. A bicikli súlya szintén fontos tényező volt a tervezés során, a dizájnereknek modelltől függően legalább 18,2 kg-os teherrel kellett számolni. Az e-kereskedelmi szállítási útvonalon akár 25 érintési ponton is áthalad egy csomag, ezért strapabírónak kell lennie. Az oldalajtók környékét különösen erősre tervezték, hogy a változó terhelésnek ellenálljon, a termék pozicionálásáról hullámpapírlemez háromszögek gondoskodnak, a kiegészítők pedig külön kis boxban kaptak helyet. Ehhez a fenntarthatóságot kulcstényezőként kezelve, 100 százalékban újrahasznosítható papírt használtak alapanyagként.

A szállítási csomagolási megoldások közül egy ipari lámpához készített, logisztikára optimalizált csomagolással tűnt ki a mezőnyből a DS Smith. A hagyományos, úgynevezett in-line technológiával előállítható doboz átalakításával a termékhez és a szállítmányozási specifikumokhoz teljes mértékben illeszkedő konstrukció született, ezáltal nem kell különleges eszközöket beszerezni a gyártáshoz, ezzel elkerülték az ebből adódó többletköltségeket. A speciális, a termék formájához illeszkedő doboz kialakításának köszönhetően nagymértékben csökkent a csomag magassága, a szállításhoz használt raklap mérete, így 33 százalékkal több árucikk helyezhető el egy raklapon – írta a trademagazin.hu.

(fotó: dssmith.com)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK