A ramen leves és egyéb rizsételek elkészítéséhez használt, onnan megmaradt olajjal működtetnek egy vonatot Japán déli részén, Kjúsú szigetén.
Az éttermektől összegyűjtött növényi eredetű olajat, amely a mozdonyt működteti, finomítják, így bár a színe más, mint az eredetié, az illatán még mindig érezni a pirított rizst.
Az újrahasznosított olaj – ami 90 százalékban repce- és szójaolajból, 10 százalékban a ramen leves főzéséhez használt olajból készül – nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a korábban használt dízel, csakhogy az előállítási folyamata tisztább.
Eredetileg a Nishida Logistic cég ötlete volt az olaj újrahasznosítása; a társaság 2021 óta legalább kétszáz kamiont üzemeltet így Kjúsú szigetén, biodízeles vonatból pedig kettő jár.
Az Amaterasu vonat félóránként indul, és bejárja a Takacsiho várost körülvevő csodás vidéket. Bár a növényi olaj környezetkímélő, sűrűbben kell cserélni, illetve a szűrőket gyakrabban szükséges tisztítani, hogy a 60 ember szállítására alkalmas képes vonatok hosszú távon tökéletesen működjenek – írta a player.hu.