Zöldmánia

Újabb élménnyel lesznek szegényebbek a kirándulók

Pilisszentiván határában, a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozó Szénás-hegycsoport peremén található a Jági-tó, a Jági tanösvény fontos állomása. Csakhogy az itt túrázók azzal szembesültek, hogy a tó kiszáradt.

A tó jó néhány élőlénynek az otthona: mocsári teknősök, vízisiklók és sok kisebb-nagyobb gerinctelen állat élt a vízben, a fákon madarak fészkeltek, a homokos partoldalakon a teknősök beásott tojásai melegedtek. A békáknak és gőtéknek a tó biztosította a szaporodáshoz szükséges helyet, ide rakták le a petéiket és itt nőttek fel porontyaik, az ebihalak. Rajtuk kívül sok állat itt oltotta a szomját. A tó élővilága most sincs könnyű helyzetben.

A mocsári teknősök a megmaradt iszapban talán át tudtak telelni, de a halak vagy a vízben fejlődők, mint a szitakötők lárvái, már nem ilyen szerencsések. A menetrend szerint a tóhoz érkező kétéltűek is nagy bajban lesznek, ha nem találnak vizet jól megszokott szaporodóhelyükön.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a 2021-es év volt az egyik legszárazabb, a csapadékhiányt Magyarország nagyobb tavai is megsínylették, nem beszélve egy olyan kicsi vízről, mint a Jági-tó. Ráadásul tavaly tovább folytatódott az aszály. A Jági-tónak évek óta nincs tápláló forrása, csak a csapadékvíz töltögetné, de két-három éve szinte nincs hó arrafelé, és kevés eső is esik.

Korábban is előfordult, hogy a Jági-tó kiszáradt, például 2003-ban, majd újratöltődött. Ha jönnek még csapadékosabb évek, amelyek segítenek a tó vízszintjét visszaállítani, akkor újra pezsegne benne az élet – írta a dunaipoly.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK