Zöldmánia

A klímacélok betartásától igencsak messze járunk

A Stanford Egyetem és a Colorado Állami Egyetem kutatói mesterséges intelligencia segítségével vizsgálták meg, hogyan állunk a klímacélunkkal, be tudjuk-e tartani évszázadunk végéig az iparosodás előttihez képest másfél fokos előirányzott értéket.

Az eredmények szerint a mesterséges intelligencia (MI) arra számít, hogy 10-15 éven belül meghaladjuk a másfél fokot, vagyis nagyon messze járunk a céloktól. E szerint a következő évtizedben a szén-dioxid kibocsátásának változásától függetlenül egyenes úton vagyunk efelé.

A több klímamodell segítségével betanított MI a közelmúlt hőmérsékleti mérései, hőmérsékleti anomáliái alapján vázolta fel ezt a jövőképet. „Egy egészen újszerű, a klímarendszer mai állapotán alapuló megközelítést alkalmaztunk a jövő előrejelzésére, amely szerint a világunk hamarosan átlépheti a másfél fokos küszöbértéket” – mondta Noah Diffenbaugh, a kutatás vezetője. A kutatók korábban mért adatokkal ellenőrizték, hogy az MI a már megvalósult felmelegedést jól számolja-e ki, és miután az adatot helyesnek találták, utána álltak neki a távolabbi jövőbe vetíteni az előrejelzéseket.

Az MI számításai azt mutatták, ha a jelenlegi ütemben nő az üvegházgáz-kibocsátásunk, akkor már a század közepén elérjük a 2 fokos felmelegedést. Elizabeth Barnes, a kutatás résztvevője hozzátette, az MI meglehetősen biztos volt abban, hogy akkor is elérhetjük a 2 fokos melegedést, ha 50 év alatt válunk nulla kibocsátóvá. Ez utóbbi előrejelzés ellentmond azoknak a felméréseknek, amelyek alapján az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület megállapította, hogy nem érjük el ezt a mértékű felmelegedést, ha 2080-ra nettó zéró kibocsátásúvá válunk.

Jelenleg 1,1 Celsius-foknál járunk az ipari forradalom előtti hőmérséklethez képest, és az extrém időjárási események vagy az erdőtüzek gyakoribbá válásában máris jelentős szerepe van ennek a változásnak. A felmelegedéssel azonban olyan fordulópontokhoz érhetünk, ahonnan a változások tovagyűrűző hatásai miatt már nincs visszaút. A 2 Celsius-fokot meghaladó melegedés esetén ezek a változások sokkal súlyosabbak lesznek, globális katasztrófák sorozatát hozzák majd.

A helyzet azonban továbbra sem reménytelen, az üvegházgáz-kibocsátás gyors csökkentésével elérhetők a célok. Az MI a jelen számításokban nem használta fel azokat a vállalásokat, amelyeket a párizsi egyezményben lefektettek az egyes országok, ugyanis ha ezeket sikerülne elérni, akkor kedvezőbbek a kilátásaink – írta az ng24.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK