Zöldmánia

Ilyen az igazi rezsicsökkentés

Egy francia kisváros, a 2200 fős Muttersholtz energiaigényének jelentős részét a nap- és a vízenergia szolgáltatja.

Michel Renaudet, a település alpolgármestere szerint emiatt nem is érkezik villanyszámla a faluba, csak a közhálózat használatáért fizetendő adó terheli őket. A kisváros három turbinát épített a folyóján, szigetelte az önkormányzati épületeket, emellett több ház tetejére fotovoltaikus napelemeket szerelt.

Ezek a műveletek kétmillió euróba kerültek, ám az áremelkedés hatására már látszik, hogy mindez gyorsan visszahozza az árát. Julien Rodrigues, a város közigazgatási vezetője szerint a mai árak mellett évente 43 ezer eurót spórol meg a falu az áramon, az eladás pedig körülbelül 60 ezret hoz a kasszába.

A megújuló energiaforrások 900 megawatt/órát termelnek. A falu magánházainak és vállalkozásainak ellátásához ennek a teljesítménynek a 14-szeresére lenne szükség. Ehhez további két szélturbina, vagy hét futballpályányi fotovoltaikus panel kellene. Bár a hálózat egyelőre csak az önkormányzati igényeket fedezi, a következő lépés az lesz, hogy megnyissák a hálózatot a magánszemélyeknek is – írta a 24.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK