Zöldmánia

Szennyvízzel fűtenek az osztrák fővárosban

Mérföldkőhöz érkezett a bécsi távhő a klímasemlegessé válás útján: óriási hőszivattyúk segítségével a szennyvízből is távhőt tudnak előállítani. Az új eljárással kezdetben 56 ezer, 2027-re pedig több mint százezer háztartást látnak el klímasemleges távhővel.

Az egyenként 205 tonnás berendezések európai viszonylatban is a legnagyobbak közé tartoznak, a teljesítményük együttesen 55 megawatt. Várhatóan az év végén kezdik meg a működésüket, és 56 ezer bécsi háztartást látnak el klímasemleges távhővel. 2027-ig további három hőszivattyú érkezik melléjük, ekkor már 112 ezer bécsi háztartás környezetbarát távhőellátását biztosítják majd.

A bécsi energiaszolgátlató, a Wien Energie célja, hogy 2040-re teljesen klímasemleges távhővel lássa el az osztrák főváros háztartásait, ezért is jelent mérföldkövet a hőszivattyúk érkezése és beszerelése. Az eljárás révén ugyanis az Ebswien szennyvíztisztító telepet elhagyó, tisztított szennyvizet tudják felhasználni távhő előállítására.

Mielőtt a Dunába engednék, a megtisztított szennyvíztől hőcserélők segítségével hőt vonnak el, egészen pontosan 6 Celsius-fokkal csökkentik a víz hőmérsékletét. Az így nyert hővel aztán több mint 90 Celsius-fokos vizet állítanak elő, amelyet a bécsi távhőrendszerbe táplálnak. A berendezések működtetéséhez szükséges áramot közvetlenül a freudenaui vízerőmű szolgáltatja, így az előállított távhő teljesen klímasemleges. A 70 millió eurós beruházás révén évente mintegy 300 ezer tonnányi szén-dioxidtól kímélik majd meg a levegőt.

Az osztrák főváros távhőhálózata több mint 1300 kilométer hosszú, amivel az egyik legnagyobb Európában. A hálózatot a Wien Energie működteti, amely 440 ezer bécsi háztartást, valamint 7800 üzleti és intézményi nagyfogyasztót lát el. Jelenleg a megtermelt távhő több mint fele kapcsolt erőművekből, vagyis földgázból származik. A távhő egyharmada jön hulladékégetésből, a maradék pedig biomasszából, ipari hulladékhőből és földhőből. 2040-re a Wien Energie a teljes távhőtermelését megújuló energiaforrásokból szeretné fedezni. Ebben a hulladékhőt hasznosító hőszivattyúk mellett fontos szerep jut a mélységi geotermikus energiának.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK