Zöldmánia

Megdöbbentő rekord a tengerek védelméért

Megdőlt az úszó világcsúcs az Antarktisznál, a 37 esztendős chilei Bárbara Hernández 45 és fél percet töltött a mintegy kétfokos vízben, egy olyan sima úszódresszben. Mindezt azért tette, hogy felhívja a figyelmet az óceánok védelmére.

Bárbara Hernández tapasztalt nyílt vízi úszó egy egyszerű fürdőruhában úszott 2,5 kilométert az Antarktisz jeges vizében, ezzel megdöntötte a világcsúcsot. Az eddigi rekordot az indiai Bhakti Sharma tartotta, aki 2015-ben 2,25 kilométert úszott az Antarktisznál.

„Az Antarktiszon való úszás évek óta az álmom, és része volt annak a régi ambíciómnak, hogy a világ mind a hét óceánjának egyes részein úszhassak. Hihetetlenül kemény volt, de megéri, ha a döntéshozókhoz eljut az üzenet, miszerint sürgős intézkedésekre van szükség e csodálatos vizek védelme érdekében” – nyilatkozta.

A chilei úszó az Antarktisz2020 vezetőiből álló csoport tagjaként – amely a térségben a tengerek fokozott védelmét szorgalmazza – együttműködik az Antarktisz és a Déli-óceán koalíciójával, támogatja a világ vezetőihez intézett felhívást, hogy tegyenek lépéseket az óceán és a kontinens környezetének megőrzése érdekében. Az Antarktiszra és a környező óceánra, valamint az ott élő vadvilágra ugyanis egyre nagyobb nyomás nehezedik a klímaválság miatt – írja a travelo.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK