Zöldmánia

Ezért is lehet népszerű a kender

A kender mésszel elkeverve és panelekké vagy téglákká formálva kiváló és megújuló építőanyag, amely a környezetbarát lakóházak alapeleme lehet a közeljövőben.

A kender magjait, rostjait, szárát, leveleit és virágait az állattenyésztésben alomként, textíliákhoz, étkezési olajként és gyógyszerként használták. Bár az utóbbi időben egyre gyakrabban csak drogként gondolunk rá, természetes alapanyagként is helyet kaphat a modern világban, mégpedig építőanyagként.
A kenderbetonból – amely a növényi rostok, víz és mész keveréke – lemezeket vagy téglát lehet formálni, amelyet külső és belső szigetelésre, valamint új épületeknél és felújításoknál is fel lehet használni.

A kendertéglákat gyakran hiánypótló projektekben használják, de ez valószínűleg változni fog az erőforrás-kímélő, éghajlatbarát és egészséges anyagok felé való átállás során. A fejlett és környezettudatos országokban más természetes anyagok, mint a fa, az agyag és a szalma mellett a kendert is újra felfedezik.

Tisztán természetes anyagként a kender megújuló és biológiailag lebomló, így jól illeszkedik az egyre népszerűbb körforgásos gazdaságba. A faépítésben téglaként használva kiváló alternatíva a tiszta tömörfa házakkal szemben, mivel a kender előállítása kevesebb területet igényel, mint ugyanannyi fa. A beszállítói számítások szerint a növény ötvenszer gyorsabban nő, mint a fák – mindössze öt hónap alatt egy hektáron annyi kender nő, hogy abból egy családi ház épülhetne. Ráadásul a kender használata még klímavédelmi szempontból is hasznos, mivel nagy mennyiségű szén-dioxidot képes megkötni a termelés során – írta a vg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK