Zöldmánia

Fenntarthatósági kisokos

A környezetvédelem és a fenntarthatóság témájában főleg a kereskedelem terén jó néhány kifejezést és védjegyet használnak a termékek besorolására, amelyek között gyakran nem könnyű kiismerni magunkat.

Ökológiai gazdálkodás: Nem engedélyezi, továbbá korlátozza a különböző szintetikus növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint a mesterséges állatgyógyászati készítmények, illetve hozamfokozók használatát.

Öko-, bio-, organikus termékek: Olyan termékek, amelyek az ökológiai gazdálkodás rendszeréből származnak.

Vegán élelmiszer: Tisztán növényi eredetű termék. A feldolgozási és a gyártási folyamata során nem használnak fel vagy nem adnak hozzá állati eredetű összetevőt.

GMO-mentes élelmiszerek: Genetikailag módosított alapanyagoktól mentes termékek. Ez a védjegy garanciát nyújt arra, hogy a jelöléssel ellátott élelmiszerek nem tartalmaznak genetikailag módosított szervezeteket, továbbá nem tartalmaznak a szervezetek által előállított összetevőket. Az állati eredetű termékek esetén az állatok nem kaptak olyan takarmányt, amely genetikailag módosított szervezeteket tartalmazott.

Felelős forrásból származó: Ellenőrzött és megbízható forrásból származik. Az élelmiszer, illetve az alapanyag teljes útja nyomon követhető, a termőföldtől egészen a csomagolt termékig. A termék előállítási módja tudatos, környezetkímélő mezőgazdasági módszerből származik.

Fenntartható erdőgazdálkodás: Az egyik leggyakrabban előforduló jelzés. Az FSC védjegy garantálja, hogy az adott fa és papír felhasználásával készült csomagolóanyag vagy kartondoboz felelősen művelt erdőből és ellenőrzött forrásból származik.

Biológiailag lebomló: Azokat hívjuk biológiailag lebomló műanyagoknak, amelyek képesek a természetben is megtalálható elemekre és anyagokra lebomlani adott, speciális körülmények között, az élővilág szervezeteinek (mikroorganizmusok, gombák stb.) hatására.

Újrahasznosítható: A műanyag olyan típusa, amely alkalmas arra, hogy a megfelelő eljárással új tárgyakat és eszközöket készítsenek belőle. Nem minden anyag újrahasznosítható, ezért fontos az előzetes szelektálás és a tudatosság. Az újrahasznosítható jelzés mindig megtalálható az erre alkalmas műanyagokon.

Többször használatos: Az egyszer használatos termékek alternatívái. Mivel többször is felhasználhatók, ezért csökkentik az egyszer használatos műanyagok használata során keletkezett hulladékot, ami abból fakad, hogy azonnal kidobjuk őket.

Karbonlábnyom: Ez a szám megmutatja az emberek, a különböző szervezetek és országok hatását a klímaváltozásra. A karbonlábnyom kiszámításával megtudhatjuk, hogy mennyi üvegházhatású gáz kerül a levegőbe közvetlen és közvetett úton.

(dontwasteit.hu, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK