Zöldmánia

Szavazzon az erdőkre és nyerjen!

Elindult az Agárminisztérium játéka, amelyben Magyarország legkedveltebb erdei helyét, természeti kincsét keresik az állami erdőgazdaságok területén. A 22 héten át zajló szavazás résztvevői nyereményjátékban vehetnek részt.

Az Agrárminisztérium Facebook-oldalán minden héten megosztanak nyolc javasolt helyszínt az adott állami erdőgazdaság területén, amelyre a közösségi oldalon szavazni lehet. Az első héten a Pilisi Parkerdő Zrt. kedvelt kirándulóhelyeit mutatják be fotókkal és a helyszínek rövid leírásával. A Pilisi Parkerdő Zrt. az ország erdeinek három százalékán gazdálkodik, de ezen a területen évente 30 millió látogatási alkalmat regisztrálnak.

A társaság közel ezer kilométer erdei túraútvonalat tart fenn. Az utóbbi években a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködve teljesen felújította az ezekhez kapcsolódó több száz erdei pihenőhelyet. Ezek a turistaútvonalak olyan helyeken és helyekre vezetnek, mint az ország egyik legszebb kilátását nyújtó Prédikálószék vagy az alig tíz éve megnyitott Spartacus-ösvény.

A Pilisi Parkerdő Pilis Bike néven 350 kilométernyi kerékpáros úthálózatot működtet, illetve a túralovasok számára létrehozta a Pilis Ride hálózatot. Ezek mellett tizenegy kilátót – a legutóbbit tavaly adták át a Lajos-forrás fölötti Bölcső-hegyen –, hat erdei szállást, turista- és kulcsosházat épített ki és tart karban az ország leglátogatottabb erdeiben.

A Parkerdő egyre népszerűbb terepe a teljesítménytúráknak, terepfutóversenyeknek és egyéb outdoor tevékenységeknek, az országban elsőként éppen azért alakította ki az Erdőbarát Rendezvény minősítési rendszert, hogy egyértelművé tegye a természetet nem károsító, azzal harmóniában megszervezett túrákra és versenyekre vonatkozó követelményeit.

A társaság kulcsfontosságúnak tartja a szemléletformálást és a környezeti nevelést is: a Parkerdő egyik legnépszerűbb bemutatóhelyén, a Budakeszi Vadasparkban, illetve a visegrádi Madas László és a Hármashatár-hegyi Erdészeti Erdei Iskolában évente csaknem 220 ezer látogatót – zömmel gyerekeket vagy gyerekes családokat – fogad. Itt a résztvevők játékos és élményekkel teli ismeretterjesztő foglalkozásokon, terepi bemutatókon ismerhetik meg az erdő összetett világát, és azt, hogy milyen erdei viselkedéssel lehet a legkevésbé zavarni, viszont a legjobban befogadni a Parkerdő természeti csodáit.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK