Zöldmánia

Szuperfákkal védik a környezetet Szingapúrban

A Gardens by the Bay Szingapúr első számú városi rekreációs területe, amelynek az egyik attrakciója a 18 darab napelemes „szuperfából” álló kert.

A fának tűnő szerkezet magassága 25 és 50 méter között változik, és többek között telepítési, árnyékolási feladatot látnak el, valamint a kert környezeti motorjaként funkcionálnak.

A kertet olyan környezetvédelmi technológiákkal szerelték fel, amelyek a fák ökológiai funkcióját utánozzák. A napelemek a napenergiát felhasználva világítják meg a szuperfákat, valamint a segítségével gyűjtik be az esővizet, amivel öntöznek és a szökőkutakat működtetik, emellett a nem messze lévő üvegházak felmelegedett levegőjét is keringeti az a szuperfákból álló mesterséges erdő.

Az egyik üvegházban több tízezer növényritkaságot mutatnak be a világ minden tájáról, a másikban pedig a helyi flóra különlegességeit, méghozzá négy csoportra osztva: szakrális, kereskedelmi, élelmezési és gyógyászati alkalmazásonként elkülönítve. A szuperfák egyedi és egzotikus páfrányoknak, orchideáknak, ritka broméliák különleges gyűjteményének ad otthont.

Az egész létesítmény alatt rejtőzik az üzemeltetésért felelős energiaközpont, amelynek biomassza-erőműve a képződő zöldhulladékot is hasznosítja. Az üvegházak hűtését a termikus rétegződés elvét alkalmazták. A talajban lefektetett, hűtött vizet keringető csőrendszerrel érik el, hogy kellemes hűvös legyen, amíg a felszálló légáramlás a tető felé viszi a felmelegedett levegőt, amelyet a hőenergia hasznosítása után a szuperfák tetején engednek ki a szabadba.

A két legmagasabb fa között, egy magasra sétányon lehet megcsodálni a lélegzetelállító kertet. Éjszaka a szuperfák életre kelnek egy látványos zenés fényshow keretében, amelyet OCBC Garden Rhapsodynak neveznek – írta az erdekesvilag.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK