Zöldmánia

Ajándéktippek Valentin-napra

A szerelmesek napján évente átlagosan 9 millió kiló szén-dioxid kerül a levegőbe az átlagos napi kibocsátáson felül. Pedig lehetne környezetbarátabb módon is ünnepelni a szerelmesek napját.

Az Egyesült Államokban az idén 25,9 milliárd dollár értékben adnak el virágot, csokoládét, ékszert, plüssmacit, pezsgőt és egyéb kapcsolódó terméket az ünnephez kapcsolódóan, sőt az sem ritka, hogy a család kutyáját is kap ajándékot.

Csak az Egyesült Államokban évente közel 200 millió rózsát vásárolnak február 14-én. A vágott virágokat azonban a származási országukból importálva, természetes gázokkal fűtött üvegházakban növesztik, így több ezer kilogramm szén-dioxid kibocsátása írható a gyönyörű csokrok számlájára.

Hasonlóan nagy problémát okoznak a környezet számára az üdvözlőkártyák, a lufik és az eldobható ajándékok. A Valentin-nap a karácsony után a második legnagyobb üvözlőkártya-osztó ünnep, több mint egymilliárd ilyet adnak át az ünnepen. Ezeket a kártyákat gyakran műanyaggal laminálják, csillámmal borítják, vagy más módon díszítik, emiatt pedig újra sem lehet őket hasznosítani.

És akkor még nem is említettük a csokoládét, amelynek a nagy része etikátlan forrásból származik. Ha ehhez hozzávesszük a már említett többi eldobható ajándékot, a Valentin-nap igencsak megterhelő lehet a környezet számára.

Ám ha tudatosan és felelősen szeretnénk ajándékot választani, ahhoz az alábbi tippjeink segítenek.
Fair trade csokoládé – ezek a termékek nem csupán finomak és jobb minőségű kakaóból készülnek, de a gyártásuk is felelősebb, így környezeti, társadalmi, valamint gazdasági szempontból fenntarthatóbb.
Hasznos ajándék – a legtöbb cuki plüss, a sokadik bögre, újabb illatos gyertya vagy vicces zokni általában a szekrény vagy a fiók mélyén, majd rövid időn belül a kukában végzi. Ezek helyett vegyünk tartós, időtálló ajándékot, vagy olyan fogyasztási cikket, ami párunk kedvence, és aminek minden alkalommal örül, amit önmagának esetleg az ára miatt nem vásárolna meg.

Vágott virág helyett cserepes növény – bár nagyon szépek a rózsacsokrok, a hatalmas karbonlábnyomuk miatt nem számítanak felelős választásnak. Egy cserepes növény a lakás éke lehet, amellett, hogy tartós ajándék, a levegőt is tisztítja. Ha mégis vágott virág mellett döntünk, akkor helyi termesztőtől vegyünk a virágot.

Kézzel készült ajándékok – nem kell konyhatündérnek vagy profi séfnek lenned ahhoz, hogy meglepjük a párunkat. Szuper ötlet egy meglepetésvacsora, házi sütemény, bonbon vagy granola a közös reggelikhez. Az üdvözlőkártya is sokkal személyesebb, ha kézzel készítjük, de saját festményt, dekorációt is készíthetünk ajándékként.

Közös élmény – egy romantikus séta, egy kirándulás, mozi-, színház- vagy koncertjegyek mellett ajándékozhatunk a párunk hobbijának megfelelően workshopot, főzőiskolát vagy táncórát. Akik inkább otthon maradnának, azok is ünnepelhetnek közös filmmaratonnal, játékkal, piknikkel a nappaliban vagy otthoni spaprogrammal – írta a fenntarthatófejloves.net.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK