Zöldmánia

Napelemről működik majd ez az erdélyi város

Harmincöt hektáron épít napelemparkot a közintézmények és közterek energiaellátásának biztosításához az erdélyi Brassó önkormányzata.

Az önkormányzat megnyerte az erre a célra igényelt 40 millió lejes (3,12 milliárd forint) európai uniós támogatást, így Brassó maga állítja elő, ingyen a saját zöldenergiáját.

A Méhkertek (Stupini) külvárosba tervezett napelempark a középületek áramellátásához és a közvilágításhoz szükséges energia 90 százalékát tudja majd biztosítani. Az iskolák, az óvodák, a napközik és a kulturális intézmények is innen kapják az áramot, sőt a közeli brassópojánai sípályák működtetéséhez szükséges műhavat is ezzel állítják elő.

A város 2021 szeptemberében vállalta, hogy tíz év alatt 55 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását, és 2050-re klímasemlegessé válik.

A most bejelentett 108 millió lej (8,4 milliárd forint) értékű beruházás finanszírozásának 45 százalékát biztosítja az unió, 55 százalékát az önkormányzat állja. A 35 hektáros területen 30 770 napelemet szerelnek fel.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK