Zöldmánia

Ezzel a módszerrel spórolhat a SPAR

Az élelmiszerláncnál egyszer használatos fólia helyett többször használatos ponyvát használnak.

A SPAR-nál a logisztikai lánc során a termékek a raktárból kerülnek az áruházakba, ezeket előbb rollikocsikra helyezik, majd rögzítik – ehhez korábban egyszer használatos műanyag fóliát használtak tették, mostantól viszont, ahol lehet, rolliponyvát alkalmaznak. A raktárból kamionnal mennek az üzletekbe a ponyvával lefedett rollikocsik, majd az üres kocsik az összegyűjtött ponyvákkal együtt visszakerülnek a raktárba, ahol újra fel lehet használni ezeket a következő szállításnál.

A rolliponyva használata csak az egyik eleme a SPAR célkitűzésének, miszerint 2030-ig jelentősen csökkenteni akarják a hulladéktermelést a hulladékmegelőzés, a hulladékcsökkentés, a hulladék-újrahasznosítás és a hulladék-újrahasználat révén.

Bár az áruházaknál keletkező és értékesíthető másodlagos nyersanyagok, a papír és a műanyag szelektálása a kezdeti 46 százalékos újrahasznosítási arány után mára több mint 70 százalékra nőtt, a legjobb csomagolási hulladék továbbra is az, ami eleve nem is jön létre. A rolliponyva épp ilyen; a SPAR a számítások szerint évente legalább 59 tonnányi műanyag csomagolóanyagot takarít meg az újítással.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK