Zöldmánia

Okosvillanyóra segíti a spórolást

Az okosvillanyóráknak köszönhetően nemcsak az éves leolvasástól szabadulnak meg a fogyasztók, de folyamatosan nyomon követhetik az áramfogyasztásukat és leleplezhetik az áramzabáló műszaki eszközöket is.

Az Európai Unióban a villamosenergia-hálózatok fenntartóinak a villanyórák 80 százalékát digitális villamos fogyasztásmérőre, úgynevezett okosmérőre kell cserélnie 2024-ig. Ausztriában ez az arány 95 százalék. Ennek megfelelően a bécsi energiahálózat fenntartója, a Wiener Netze az ellátási területéhez tartozó mintegy 1,6 millió villanyóra felét cserélte már le okosmérőre.

Az okosmérők kulcsszerepet játszanak az energiahatékony jövő felé vezető úton és jó néhány előnnyel járnak a fogyasztók számára. Soha többet nem kell a villanyóra-leolvasót várni, a Wiener Netze internetes portálján keresztül pedig folyamatosan, ingyen nyomon követhető az áramfogyasztás. Így fény derül a háztartás nagy áramzabálóira is, azok pedig, akiknek háztartási méretű kiserőművük, például napelemes rendszerük van, pontosan nyomon követhetik, mennyi energiát használtak fel, illetve tápláltak vissza a hálózatba. Ezenkívül az okosmérők integrálhatók a smart home rendszerekbe, így a lakás teljes energetikai rendszerét szemmel lehet tartani és az aktuális igényekhez igazítani. Az okosmérőknek köszönhetően egyszerűbb a villanyóra átíratása is például költözésnél, és helyszíni kiszállás nélkül lehet egy fogyasztónál ki-, illetve visszakapcsolni az áramot.

Az okosmérők nemcsak a fogyasztók számára jelentenek előnyt, hanem a hálózat fenntartója számára is. A mérőórák szolgáltatta adatoknak köszönhetően sokkal pontosabban előre lehet jelezni például a fogyasztási csúcsokat vagy visszaeséseket, így jóval stabilabbá lehet tenni az áramhálózatot.

(képeink illusztrációk, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK