Zöldmánia

Veszélyben az óceánok élővilága

A műanyaghulladék teszi ki az összes tengeri szennyezés 80 százalékát, a becslések szerint 15–51 ezer milliárd plasztik van a vizekben, és a Föld egyetlen négyzetmérföldnyi óceánja sem mentes a műanyagszennyezéstől.

Ezeket aztán a tengeri állatok véletlen megeszik, és ha nem is pusztulnak el tőle egyből, bekerül a szöveteikbe, majd onnan a táplálékláncba, ami katasztrofális következményekkel jár bolygónk és minden lakója egészségére nézve. A jelenlegi ütemben a műanyag 2050-re várhatóan meghaladja a tengerben lévő összes hal mennyiségét.

Az óceánok műanyagszennyezésének nagy részét a szemetelés okozza: eldobható műanyag tárgyakat (zacskókat, borotvákat, palackokat stb.) használunk, és nem megfelelően kezeljük azokat. Ezek aztán a közeli vizekbe, majd az óceánba kerülnek. Eleinte a part menti vizekben hánykódnak, majd a forgó óceáni áramlatok felkapják és gyakorlatilag a világ bármely pontjára szállítják azokat.

A műanyag az egyik legtartósabb anyag, ami valaha született: a lebomlása több száz évig is eltarthat, és a kutatások egyre inkább a felé tartanak, hogy nem is bomlik le teljesen, hanem mikroműanyaggá, azaz 5 milliméternél kisebb részecskékké alakul át.

A műanyagok alig több mint egy évszázada vannak velünk, és megváltoztatták az életünket. Lehetővé tették jó néhány orvostechnikai eszköz megalkotását vagy olyan technológiák bevezetését, amelyek megváltoztatták a történelem menetét. Az előnyei mellett azonban a belőle származó hulladék révén a környezetünkre és az életünkre is veszélyt jelentnek – írta a keresztlabda.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK