Zöldmánia

Tömeges elvándorlást hozhat a klímaváltozás

A klímaválság miatt a tengerek vízszintje gyorsabban emelkedik, mint az elmúlt háromezer évben összesen, és ez hatalmas területekről való tömeges elvándorlással fenyeget.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres sürgette a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, és hozzátette, hogy a tengerszint-emelkedés megsokszorozza az emberek kitettségét: drámai következményekkel jár a világ békéjére és biztonságára.

A jelentős tengerszint-emelkedés máris elkerülhetetlen az általános felmelegedés jelenlegi tempója miatt, de ha nem teszünk ellene semmit, akkor a következményei beláthatatlanok. „Ugyanis alacsonyan fekvő területeken élő közösségek, sőt egész országok tűnhetnek el örökre. Egész népek exodusának lehetünk a szemtanúi a Földön. Látni fogjuk, hogy minden korábbinál keményebb harc folyik majd az ivóvízért, a földért és más forrásokért” – tette hozzá.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) által összegyűjtött adatok szerint a tengerek vízszintje gyorsan emelkedik, és a világóceán az elmúlt száz évben gyorsabban melegedett, mint bármikor az elmúlt 11 ezer évben. A tengerszint annak hatására emelkedik, hogy a melegedéssel a víz tömege kiterjed, valamint azzal, hogy megolvadnak a jéghegyek és a gleccserek.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára szerint a tengerszint emelkedése veszélyt jelent a gazdaságra, az életkörülményekre, a településekre, az egészségre, a jólétre, az élelmiszer- és vízbiztonságra, valamint a kulturális értékekre. António Guterres hozzátette: „Ha a Föld általános felmelegedését csodával határos módon sikerülne 1,5 Celsius-fokra korlátozni, a tengerszint emelkedése akkor is érezhető lesz.”

2100-ig mintegy 50 centis vízszintemelkedés várható, de a WMO szerint a következő kétezer évben ez akár 2-3 méteres is lehet, a 1,5 fokot feltételezve. Ha pedig 2 fokkal nő a Föld általános hőmérséklete, akkor a tengerek szintemelkedése 2–6 méteres is lehet.

Az ENSZ egy tavaly októberi jelentése szerint nincs realitása annak, hogy 1,5 Celsius-fokra sikerüljön leszorítani az általános felmelegedést. Ha az országok eleget tesznek a vállalásaiknak, a felmelegedést akkor is csupán 2,4 fokosra lehet leszorítani az iparosodás előtti korszakhoz képest.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK