Zöldmánia

Németek mentik meg az esőerdőket?

Úgy tűnik, Brazília esőerdejének egyre több oldalról jön a segítség: az új brazil elnök megfogadta, hogy véget vet az erdőirtásnak az országhatárokon belül, most pedig Németország is kijelentette, hogy támogatja ebben.

Kétszázmillió eurót ígért Németország Brazíliának az Amazonas esőerdejének megvédése érdekében. A Jair Bolsonaro elnöksége alatt megtépázott, a bolygó fennmaradásának és a klímaváltozás mérséklésének érdekében nélkülözhetetlen erdőterület az elmúlt évtizedekben komoly pusztulásnak indult. A statisztikák 2021-ben azt mutatták, hogy az azt megelőző 15 évben nem volt olyan erőteljes az erdőirtás a térségben, mint akkor. A mutató 21,97 százalékon járt, ami 2006 óta a legmagasabb arány.

Aztán 180 fokos fordulatot vett Brazília klímaváltozáshoz és az esőerdőhöz való hozzáállása. Az új elnök, Lula az ENSZ klímakonferenciáján fogadta meg, hogy felszámolja az erdőirtást. Ennek során amikor Lula Olaf Scholzot fogadta Brazíliavárosban, rögtön meg is egyeztek egy az esőerdőt segítő támogatásról.

Az általuk felajánlott támogatás része egy 35 millió eurós adomány az Amazonas-alapnak (Amazon Fund), ezzel megerősíti a Norvégia és Németország által finanszírozott milliárd dolláros kezdeményezést a dél-amerikai esőerdők védelmére és az erdőirtás elleni küzdelemre. Marina Silva brazil környezetvédelmi miniszter aktiválta újra az Amazonas-alapot azon a napon, amikor hivatalba lépett, és megfogadta, hogy leállítja az erdőirtást a világ legnagyobb trópusi esőerdejében.

Az alapot 2019-ben befagyasztották, ekkor szüntette meg Bolsonaro a korábban kidolgozott környezetvédelmi terveket. Az indok az volt, hogy a volt elnök szerint a braziloknak joguk van természeti erőforrásokat fejleszteni az Amazonasban. A helyiek szerint a német támogatás segíti az Amazonas területén élőket támogató társadalmi-környezeti projekteket, valamint alacsony kamatozású hiteleket nyújthat a gazdálkodóknak földjük újraerdősítésére – írta az ngreport.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK