Zöldmánia

Csökkenhet a termés a klímaváltozás miatt

A klímaváltozás miatt elszaporodtak a kabócák Németországban. A helyi gazdák féltik a termést, és komoly károkról panaszkodnak.

Az éghajlatváltozás kedvez azon rovarok szaporodásának, amelyek korábban csak korlátozott mértékben tudtak elszaporodni Németországban. Az üvegszárnyú kabóca például ártalmatlan rovarból a cukorrépa és a burgonya betegségeinek rendkívül veszélyes terjesztőjévé vált.

Az üvegszárnyú kabóca olyan baktériumokat terjeszt, amelyek károsítják a növényeket. Tavaly ősszel a burgonyatermesztők megbízást adtak egy wormsi kutatócsoportnak, hogy magyarázatot találjon a károkozásra. Kiderült, hogy a kabócák mind a cukorrépán, mind a burgonyán szaporodnak, majd új földeket fertőznek meg.

Európa legnagyobb cukorgyártójának, a Südzuckernek hasonlóan rossz tapasztalatai vannak az üvegszárnyú kabócával. „Ha a kártevő megjelenik a szántóföldön, akkor azt hatalmas terméscsökkenés kíséri – mondta Dominik Risser, a cég szóvivője. – Ráadásul ha olyan aszály lesz, mint tavaly, akkor a helyzet súlyosbodhat” – írta azuzlet.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK