Zöldmánia

Így termelhet áramot egy napraforgó

Pirkadatkor kinyílnak, a fejükkel követik a nap járását, alkonyatkor pedig összezárják a szirmaikat: a Toyota nyugat-virginiai gyárában telepített, innovatív napelemes rendszer elemei óriási virágokként díszítik a tájat.

A virágok rövid, tömzsi szárakon lévő feje folyamatosan követi a nap útját az égbolton, hogy a csillogó fekete szirmokat lehetőség szerint mindig merőlegesen érjék a napsugarak.

A SmartFlower egy olyan intelligens napelemes berendezés, amelynek három tengely mentén mozgatható szolárcellái a lehető legjobb hatásfokú energiatermelésre képesek, használaton kívül (azaz napnyugtától napkeltéig) pedig összezárják a „szirmaikat. A berendezés öntisztító: a szirmok élén sörtesor található, ami nyitáskor és záráskor lesöpri a felületről a port és az egyéb szilárd lerakódást, biztosítva ezzel a rendszer maximális hatásfokon való üzemeltetését.

Egy-egy ilyen „virág” éves szinten 4000–6200 kWh termelésére képes. Egy ilyen egység mindössze 767 kg, a telepítéséhez pedig elegendő egy 5x5x5 méteres hely. A rendszer széles hőmérsékleti tartományban üzemképes, ha erős szél támad, akkor automatikusan biztonsági pozícióba áll.

Az innovatív e-virágok mellett a Toyota nyugat-virginiai létesítményében egy hagyományos napelemes rendszer is üzemel: az épületek mögött felállított szolárpark 2,6 MW energiát képes megtermelni, ami elegendő volna 400 háztartás működtetéséhez – írta az origo.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK