Zöldmánia

Ezeken a helyeken a legnagyobb a klímakockázat

A Kínában található tizenhat a világ húsz, klímaváltozásnak leginkább kitett régióiból veszélyben vannak a legfontosabb feldolgozóipari központok is.

Az XDI klímakockázatokkal foglalkozó szakemberei világszerte több mint 2600 régiót vizsgáltak meg, és éghajlati modellek, valamint időjárási és környezeti adatok segítségével felmérték, hogy a hőmérséklet-emelkedés 2050-ig milyen gazdasági károkat okozhat. A tanulmány abból az alapfeltevésből indul ki, hogy az évszázad végére 3 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet.

Az adatokból kiderült, hogy a világgazdaság motorjának számító régiók közül jó néhányat katasztrofális veszélyek fenyegetnek: a tengerszint emelkedése, folyók áradása és erdőtüzek. Ezek miatt ráadásul csökkenhetnek az ingatlanárak, és elriadhatnak a befektetők.

Kína különösen nagy problémával néz szembe, mivel a világ húsz leginkább veszélyeztetett régiója közül tizenhat található az országban. Csiangszu tartomány, amely a teljes kínai GDP 10 százalékát adja, az első helyen áll a legveszélyeztetettebb régiók között, a második a szomszédos Santung, amelyet az acélipari központ Hopej, majd a gyakori áradásokat megtapasztaló Hona követ.

A globális feldolgozóipar Ázsiába telepedésével jelentős infrastrukturális befektetéseket eszközöltek Kína-szerte a sérülékeny régiókban, ami még érzékenyebbé teszi az országot az éghajlatváltozás hatásaira. Az infrastrukturális beruházások általában olyan területekre koncentrálódtak, amelyek hagyományosan nagyon kockázatosnak számítottak: folyódeltákra, tengerparti övezetekre és viszonylag sík területekre.
A leginkább veszélyeztetett területek listáján Florida a 10. helyen áll, Kalifornia a 19., New York pedig a 46, míg Indiából kilenc terület is bekerült az első ötvenbe – írta a vg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK