Zöldmánia

Addig utazzon Velencébe, amíg megteheti

Velencében szokatlanul alacsony a vízállás, ez pedig lehetetlenné teszik a gondolák, a vízi taxik és a mentőautók közlekedését a csatornákon. A problémáért az esőhiányt, a teliholdat és a tengeri áramlatokat okolják a szakértők.

A Legambiente környezetvédelmi csoport közleménye szerint az olasz folyók és tavak komoly vízhiánytól szenvednek, különösképpen az ország északi részén. A Pónak, Olaszország leghosszabb folyójának, amely az Alpoktól északnyugatra az Adriai-tengerig folyik, 61 százalékkal kevesebb a vize, mint az évnek ebben az időszakában szokott lenni.

Tavaly júliusban Olaszország szükségállapotot hirdetett ki a Pót övező területekre, miután az ország azon részei az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszályát szenvedték el. A helyzetet súlyosbítja, hogy ezek a területek adják az országban a mezőgazdasági termelés nagyjából egyharmadát. Eközben a Garda-tó vízszintje is olyan alacsony szintre csökkent, hogy a tavon lévő San Biagio-sziget szárazföldi úton keresztül lehet megközelíteni.

Nyugat-Európa időjárását mintegy 15 napja uralja az az anticiklon, amely a jelenlegi helyzetért felelős. Ez az anticiklon minden évben késő tavasszal érkezik meg Európába és enyhe hőmérsékletet hoz magával, ám az időjárás-előrejelzések szerint hamarosan fellélegezhetnek az olaszok: az Alpokban az elkövetkező napokban sok csapadék várható.

Ahogyan más tengerparti városokról, Velencéről is többször beharangozták már, hogy a következő évtizedekben örökre víz alá kerülhet – főleg a klímaváltozás következtében. A Nature Climate Change szaklapban megjelent tanulmány arra figyelmeztet, hogy a tengerszint a 21. század végére egy-két métert is emelkedhet, míg a NASA előrejelzése szerint súlyos áradásokra is fel kell készülnünk. A szélsőséges időjárás már most komoly károkat okoz világszerte: a Maldív Köztársaság, amely a Föld legalacsonyabban fekvő országa már 2050-re víz alá kerülhet. Velence minden évben két centimétert süllyed, és ezt a problémát a jelenlegi aszályhelyzet sem fogja megoldani, sőt, ezzel együtt csak még komolyabb gondok fenyegetik ezt a várost – írta a noklapja.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK