Zöldmánia

A tequilát is elviszi az éghajlatváltozás?

Az éghajlat változásához a növények is nehezebben alkalmazkodnak, így hiánycikké válhatnak az agávéalapú likőrök, mint a tequila vagy a mezcal.

Ezeket a növényeket – amelyek Közép-Amerika sivatagjaiban nőnek – a mexikói hosszúorrú denevér porozza be. A Bat Conservation International elnevezésű nonprofit szervezet szerint a denevér és a növény közötti kapcsolat olyan erős, hogy az egyik eltűnése a másik fennmaradását veszélyeztetné. Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a faj számára megfelelő környezet az éghajlatváltozás hatására folyamatosan csökken.

Márpedig minél kevesebb lesz a denevér, úgy az agávé növények termése is jelentősen visszaeshet. Mivel a tequila és a mezcal iránt hatalmas a globális kereslet, ezért a helyi termelők attól tartanak, túlzott mértékűvé válhat a földek megművelése. A hivatalos adatok szerint a mexikói mezcalexport értéke a 2015-ös közel 20 millió dollárról 2020-ra mintegy 63 millióra ugrott. A tequilaexport értéke pedig ennél is magasabb lehet.

YouTube video

Bár a mezcal és a tequila előállítási módszere hasonló, van néhány különbség. A tequilát a nyugati Jalisco államban kék agávéból készítik, míg a mezcalban más fajtákat használnak. Ezek közül néhánynak 15 évig vagy ennél is tovább tart az érlelése, ez pedig azt jelenti, hogy különösen érzékenyek a túlzott termelésre – írta a 24.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK