Zöldmánia

Így védekeznek a fák a felmelegedés ellen

Egy új kutatási szerint a felmelegedés hatására a sarkvidékek erdőségei 2050-ben akár 20 százalékkal is gyorsabban növekednek.

A PNAS folyóirat hasábjain jelent meg az a kutatási eredmény, amelyben kanadai szakemberek megvizsgálták, hogy reagálnak majd Kanada és az USA sarkvidéki erdőségei a felmelegedésre. Az eredmények arra utalnak, hogy ezek az erdők a gyorsabb növekedéssel tudják majd ellensúlyozni a klímaváltozást.

A felmelegedés szárazabb időjárással és gyakoribb erdőtüzekkel jár, ezért is volt különösen fontos kérdés, hogy mi lesz az összesített hatás. A növekedési modellek azonban legtöbb esetben egyszerűsítik a körülményeket, ezért pontatlan eredményt adnak. A kutatók most mért adatokon alapuló megközelítést alkalmaztak: több mint egymillió egyedi fa növekedési adatait dolgozták fel, az 1958-tól napjainkig, háborítatlan, emberi befolyástól mentes erdőkből. Ebben jó néhány fafaj és élőhelytípus szerepelt, eltérő talajadottságokkal és klímatényezőkkel . Ezen adatok alapján új modellszámításokat készítettek, sokkal több tényező figyelembevételével.

Az eredmények szerint a melegedés miatt hosszabbá váló vegetációs időszak azzal is jár, hogy a lombhullató fajoknál előbb lesz lombfakadás, illetve így több szenet is tud majd megkötni az erdőség. A melegebb időjárás elősegíti azokat a biokémiai reakciókat is, amelyek a fotoszintézis és a tápanyagfelvétel részeként a fák növekedéséért felelősek.

A legnagyobb növekedést a nedvesebb régiókban lesz, a már most is melegebb területeken kevésbé érvényesül a növekedés, sőt, előfordul, ahol kismértékű csökkenést lehet majd tapasztalni. Érdemes azonban azt is figyelembe venni, hogy nem csak őserdőből áll a sarkvidék, rengeteg olyan erdőség van, amelyhez hozzányúltak, kivágták egy részét, vagy más módon befolyásolták az életét, ám ezekre nem vonatkozott a felmérés – írta az ng24.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK