Zöldmánia

Az idei lesz a legforróbb év?

Jövőre átmenetileg elérhetjük a párizsi klímaegyezményben foglalt maximális átlaghőmérséklet-emelkedést, vagyis hogy a klímaváltozás mértékét az iparosodás előtti másfél Celsius-fokban mérsékeljük.

A kutatók szerint a jövő évi emelkedést az El Niño okozhatja, és bár csak átmeneti lehet, jelentősen csökkentheti az esélyeinket a klímacélok eléréséhez. Az átlaghőmérséklet 0,3 Celsius-fokkal emelkedhet jövőre, ami meghaladná a 19. század vége óta mért 1,2 fokos növekedést, amelyet a szén-dioxid-kibocsátás és más emberi tevékenységek tápláltak. Mindez ez azt jelentené, hogy a 2015-ben aláírt nemzetközi egyezmény után egy évtizedig sem tartott, mielőtt elveszítettük az esélyt a kitűzött célok elérésére, legalább is átmenetileg biztosan.

Jó esély van arra, hogy El Niño 1,5 Celsiusra emeli majd az átlaghőmérsékletet. A La Niña márciusban ér véget, ezt követi az El Niño. Utóbbi egy olyan természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart. Az El Niño képes megváltoztatni a globális légköri jelenségeket, befolyásolja a hőmérsékletet és a csapadékot egyszerre több kontinensen.

Az ingadozó ciklusokat a Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli tengerfelszínének változásai okozzák. A tudósok onnan számítják az El Niño kezdetét, hogy a hőmérséklet a trópusi keleti területeken 0,5 Celsius-fokkal meghaladja a hosszú távú átlagot, a La Niñát pedig akkor, amikor ez alá csökken. Mindkét esemény drámai változásokat idéz elő az egész bolygón. Tavaly decemberben a Met Office azt jósolta, hogy a várható kilengés miatt 2023 lesz az egyik legforróbb év – írta az ngreport.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK