Zöldmánia

A vízfelhasználás korlátozására is szükség lehet

A rendkívüli aszály miatt a nemzeti vízkészlet adagolására is szükség lehet Olaszországban.

A szárazság a következő hónapokban súlyosbodik, és a környezetvédelmi minisztérium részéről remélik, hogy a következő két-három hónapban esni fog, és a duzzasztógátak megtelnek, máskülönben komoly következményekkel kell számolni.

Megkezdődött az egyeztetés a nemzeti vízrendszer kezelőivel, elképzelhető, hogy Olaszország egyes részein „vízfejadag” bevezetésére is szükség lesz – mondta el Pichetto Frantin környezetvédelemért és az energiabiztonságért felelős miniszter. A már tavaly is tapasztalt csökkenés után a vízerőművek kapacitása tovább süllyedhet. A vízerőművek teljesítménye tavaly a korábbinak majdnem a felére esett, az idén pedig még rosszabb eredmény várható.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint a csapadékhiány drámai méreteket öltött, elsősorban az észak-olaszországi területeken, ahol a vízdeficit meghaladta a 40 százalékot. Az Alpokban több mint 50 százalékkal kevesebb hó esett a megszokottnál. Az ország legnagyobb folyója, a Pó medrében a víz több helyen eltűnt. Velencében kiszáradtak a kisebb csatornák.

A kormányfő, Giorgia Meloni bejelentette, hogy március elsejére csúcsértekezletet hív össze a rendelkezésre álló olaszországi vízforrások felmérésére. A találkozó napirendi pontjai között szerepel a hálózati vízveszteség csökkentése, valamint a folyómedrek tisztítása.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK