Zöldmánia

Így lehet különleges a böjti időszak

Kevesebb műanyag, kevesebb hús, eldobható helyett többször használható csomagolás, autózás helyett biciklizés és gyaloglás – így a böjt alatt nemcsak az egészségükért, hanem a környezetért is tehetünk.

Az egyik legfontosabb, amivel sokat lehet tenni az egészségért, az állatjólétért és a klímavédelemért, a húsfogyasztás csökkentése. A Greenpeace felmérése szerint az emberi tevékenység okozta üvegházhatású-gázkibocsátás húsz százalékáért az állattartás a felelős, ami így a globális felmelegedés egyik legfontosabb kiváltó oka. De nem kell rögtön vegetáriánusnak vagy vegánnak állnia annak, aki csökkenteni szeretné a húsfogyasztását. Elég, ha visszatér ahhoz a régi szokáshoz, hogy csak vasárnap kerül hús az asztalra.

Ma már viszonylag könnyen kivitelezhető a „műanyagböjt”, vagyis, hogy az élelmiszerek vásárlása során odafigyelünk azok csomagolására, illetve csomagolatlanságára. Egyre több bolt kínál csomagolásmentes termékeket, illetve saját zacskóban, gyümölcshálóban is hazavihetjük a kiválasztott zöldségeket, gyümölcsöket. Emellett sok tejterméket kínálnak műanyag pohár helyett visszaváltható üvegben.

Egy kis odafigyeléssel az elvitelre kért kávénál és ételeknél is sokat lehet tenni a környezetért. A kávét eldobható pohár helyett érdemes saját bögrébe vagy termoszba kérni, és egyre több vendéglátóhelyen fogadják örömmel a saját dobozt az eldobható hungarocell tálcák helyett.

Emellett hozzájárulhatunk a klímavédelemhez a mobilitási szokások megváltoztatása. Mindenki sokat tehet a környezetért azzal, ha autózás helyett a tömegközlekedést, a biciklizést vagy a gyaloglást választja.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK