Zöldmánia

Mobiltelefonokkal a klímavédelemért

A mobiliparági szervezet, a GSMA a barcelonai Mobile World Congress keretein belül közzétett jelentésében tudatta, hogy a mobilágazat által felhasznált energia 24 százaléka megújuló forrásokból származik, míg 2020-ban mindez 14 százalék volt.

Mindezen túlmenően világszerte 62 szolgáltató vállalta, hogy 2030-ig nagymértékben csökkenti közvetlen és közvetett kibocsátását. Ez 12 hálózattal több, mint az előző, tavaly áprilisban közzétett jelentésben. A cél, hogy 2050-re elérjék a nettó nulla kibocsátást, illetve hogy a globális felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot, ami a párizsi megállapodásban meghatározott, cél. Minderre már csak azért is szükség van, mert az éghajlati válság hatásai miatt – az árvizektől az erdőtüzeken át a szélsőséges hőhullámokig – mind nagyobb nyomás nehezedik minden iparágra, hogy a tiszta energiára való átállást helyezzék előtérbe.

Ez alól a mobilipar sem kivétel, és egyes hálózatok másoknál többet tesznek a környezetre gyakorolt hatásuk enyhítése érdekében. Ennek eredményeként a tudatos vásárlók azokat a szolgáltatókat választják majd, amelyek élen járnak a klímavédelemben. Hardveres oldalon a telefongyártók mind nagyobb összegeket fektetnek abba, hogy készülékeik élettartama hosszabb legyen, a termékeikben pedig több újrahasznosított anyagot használjanak. Hálózati oldalon a vállalatok egyre nagyobb mértékben fektetnek be olyan módszerek kidolgozásába, amelyekkel az infrastruktúrát a korábbinál kevésbé energiaigényes, hatékony módszerekkel építhetik ki és működtethetik.

A GSMA jelentése a mobilszolgáltatók intézkedéseit vizsgálta szerte a világon, és a T-Mobile-t említette példaként, amely nagy lépéseket tesz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében az Egyesült Államokban. Az amerikai vezeték nélküli ágazatban ez a vállalat az első, amely a Science Based Target Initiative által hitelesített nettó nullás célt tűzte ki. Ez kiterjed az összes kibocsátására, beleértve a teljes ellátási láncból és a vásárolt villamos energiából származó közvetett kibocsátást. Emellett egyike azon kevés hálózatnak, amely 2050 helyett 2040-re tűzte ki a nettó nulla kibocsátási célt – írta a techworld.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK