Zöldmánia

Korlátoznák a rollerhasználatot

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács egységes szabályokat javasol az elektromos rollerekre. Azt mondják, az újításokra azért van szükség, mert az elmúlt években több baleset és haláleset történt az eszköz használata közben.

Gyárilag beépített 20 kilométer per órás sebességkorlátozást és nagyobb, legalább 30,5 centiméter átmérőjű kerekeket, a rollerek használóinak pedig bukósisak kötelező viselését írná elő az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC).

A javaslatok közé tartozik az is, hogy az elektromos rollereket csak betöltött 16. életévet követően lehessen igénybe venni, továbbá a testület tilalmat vezetne be a jármű gyalogúton, illetve ittas állapotban való használatára.

A jelentés az elektromos roller használatának az elmúlt öt évben tapasztalt gyors elterjedésére, valamint az ezzel összefüggő halálesetek és súlyos sérülések számának emelkedésére reagál. Az EU-ban az elektromos roller használatának szabályozása tagállamonként eltérő.

Az adatok azt mutatják, hogy csak Németországban 2020-ban mintegy 2100 balesetet regisztráltak elektromos rollerrel összefüggésben, ez a szám 2021-re mintegy 5500-ra emelkedett. Tavaly nagyságrendileg 7600-an sérültek meg, októberben 11-en vesztették életüket. A szakértők felhívták a figyelmet, hogy a jármű használatának alsó korhatára jelenleg 14 év, a vezetéséhez pedig engedély sem szükséges.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK