Zöldmánia

Horgászok segítik a kutatókat

Szabadidős horgászok segítségét kéri a hazai vizek állapotának felméréséhez az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoportja.

A kutatóközpont februárban indította el a Tudós Horgász elnevezésű országos projektet. A magyar szabadidős horgászok részvételével folytatott kutatás célja annak megértése, hogy milyen ökológiai hatások befolyásolják felszíni vizeink állapotát, például mikor, hol és milyen esetekben alakul ki az algavirágzás.

A horgászok egy a projekt számára létrehozott weboldalon és mobilalkalmazásban szolgáltathatnak adatot, ahol néhány, felszíni vizeinkhez köthető fontosabb élőlény megfigyelésének dokumentálásával, illetve időről időre megújuló kérdőívek kitöltésével is segíthetik a kutatást.

A civil horgászok őrszemekként való bevonása vizeink megfigyelésébe lehetővé teszi a kutatók számára ökológiai tudásuk és percepcióik alaposabb megismerését, így remélhetőleg elindulhat velük a párbeszéd a felszíni vizeinkkel kapcsolatos legfontosabb ökológiai kérdésekben.

A vizek állapota az intenzív használat és terhelés miatt nagyon gyorsan és folyamatosan változik. Ennek szabad szemmel is látható jele az algásodás, jellegzetes fajok eltűnése vagy újak megjelenése, valamint ennek következménye lehet bizonyos fajok túlzott elszaporodása.

A hivatásos halászok mellett a szabadidős horgászok helyi ökológiai ismeretei is hozzájárulhatnak a vizes élőhelyek megőrzéséhez, és az itt végzett tudományos kutatásokhoz, mivel rendszeresen kint vannak a természetben és folyamatosan megfigyelik az élővilágot. A projekt honlapján további információk találhatók a kutatás és a célkitűzések részleteiről, a kép- és adatszolgáltatás pontos módszertanáról, az alkalmazás használatáról, valamint megtekinthető két, Csuja Imre színművész által narrált tájékoztató videó is.

YouTube video

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK