Zöldmánia

Céges költségcsökkentés környezettudatosan

A vállalatok a carsharing alkalmazásával nemcsak a környezetvédelmet támogathatják, csökkenthetik költségeiket, illetve cafeteriaelemként olyan dolgozóknak is lehetővé tehetik az autóhasználatot, aki nem jogosultak rá.

A Jövő Mobilitása Szövetség számításai szerint ha egy cégnél a dolgozók főként alkalomszerűen használják a céges vagy kulcsos autókat, nem pedig óriási távokra, akkor ahhoz teljesen felesleges vállalati flottát fenntartani és üzemeltetni, az adminisztráció összes pluszmunkájával.

Az adatok azt mutatják, hogy kisebb autóknál évi 7500, a közepeseknél pedig 16 ezer kilométer vagy annál kevesebb megtétele esetén már nem éri meg saját kocsit fenntartani, illetve sokszor ennél jóval magasabb kilométerszám esetén is előnyösebb megoldást jelent a carsharing használata.

Ráadásul a céges autók a nap nagy részében állnak, ráadásul sokszor fizetős garázsokban. A szövetség szerint az átlagos autókihasználtság 3-4 százalékos, és ez a rendkívül alacsony arány a kizárólag munkába járásra használt céges autókra is igaz.

Az autómegosztás egy adómentes juttatás, amelynek az adómentessége akkor is fennáll, ha a munkavállaló magáncélra veszi igénybe a közösségi autót, sőt, az utóbbi esetben a juttatás cafeteria-rendszerben is adható. Ezzel a megoldással azok is hozzáférést kaphatnak a megosztott autókhoz, akiknek a céges szabályok alapján az egyébként nem járna, miközben a munkaadó újragondolhatja és optimalizálhatja az indokoltan fenntartandó flottaméretet.

A Jövő Mobilitása Szövetség szerint ez a megoldás nemcsak az autókra, hanem más mobilitási eszközökre is alkalmazható: például zéróemissziós e-kerékpár-flotta is létrehozható a dolgozók számára adómentes béren kívüli juttatásként is.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK