Zöldmánia

A madarak életét is fenyegeti a sok műanyag

Egy új, kizárólag műanyagok okozta betegséget fedeztek fel a tengeri madaraknál. A plasztikózisnak nevezett betegségben szenvedő madarak emésztőrendszere a hulladék lenyelése miatt elhegesedett.

A Journal of Hazardous Materials című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a műanyagszennyezés olyannyira elterjedt, hogy a hegesedés különféle korú madaraknál széles körben dokumentálható. A betegséget egészen fiatal szárnyasoknál is kimutatták. A tudósok úgy gondolják, hogy ezeket a fiókákat a szülők a táplálék közé keveredett műanyaggal etethették.

A kutatók, köztük a Természettudományi Múzeum munkatársai, Alex Bond és Jennifer Lavers, az ausztráliai Lord Howe-szigetről származó barna vészmadarakon tanulmányozták a lenyelt műanyag mennyisége és a gyomor első részének állapota közötti kapcsolatot.

Megállapították, hogy minél több műanyagot nyelt le egy madár, annál több heg keletkezett az emésztőrendszerében. Az apró műanyagdarabok begyulladhatnak, a tartós gyulladás következtében pedig a szövetek hegesedhetnek, eltorzulhatnak. A betegség a gyomor első részében található csöves mirigyek fokozatos leépüléséhez vezethet. A károsodás miatt a madarak sebezhetőbbé válhatnak a fertőzésekkel és a parazitákkal szemben, nehezebbé válhat a táplálék megemésztése és a vitaminok felszívódása, megállhat a növekedés, illetve elpusztulhat az állat.

A tudósok megfigyelték, hogy a madarak gyomrában talált természetes anyagok – például a habkő – nem okoztak hasonló problémákat. Bár a szakértők csak egy madárfajt vizsgáltak a világ egy adott részén, valószínűnek tartják, hogy több faj is érintett lehet, ezért további kutatásokra van szükség a plasztikózis elterjedtségének felderítésére.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK