Zöldmánia

Nő a feszültség a síelők és a versenyszponzorok között

A téli sportokat olyan cégek támogatják, amelyeknek a tevékenysége gyorsítja, hogy az eseményekhez szükséges hó hamarabb olvadjon.

A Badvertising kampánycsoport és a New Weather Sweden kutatóintézet által készített jelentés 83 szponzori megállapodást talált autógyártókkal: a téli sportok legnagyobb irányító testületét, a Nemzetközi Sí- és Snowboard Szövetséget (FIS) is az Audi szponzorálja. A járműgyártó által 2021-ben gyártott kocsik csaknem 90 százaléka benzin- vagy dízelüzemű volt. A jelentés 12 fosszilis energiahordozóval foglalkozó vállalat – köztük a Gazprom és az Equinor –, valamint öt légitársaság – köztük a British Airways és a SAS – szponzori szerepére is rátalált.

Az Alpokban 2023 tele nem bővelkedett a hóban: a legújabb kutatások szerint 36 nappal rövidebb ideig volt hó a hegyen, mint átlagosan. E jelenség mögött a szén-dioxid-kibocsátás hajtotta globális felmelegedés áll, amely évente átlagosan 90 ezer négyzetkilométerrel csökkenti a hótakarót az északi féltekén. A 2022-es téli olimpiai volt az első, amelyet teljes mértékben műhavon rendeztek.

„A klímaviszonyok okozta környezetszennyezés hatására elolvad a hó és a jég, amelytől a téli sportok függenek. A magas szén-dioxid-kibocsátású szponzorok szerepvállalása olyan, mint ha a téli sportok a saját koporsójukba vernének szöget. Ennek véget kell vetni” – nyilatkozott Lizzy Yarnold kétszeres olimpiai aranyérmes szkeletonos.

„Ironikus, hogy a fosszilis energiahordozók gyártóinak szponzori szerepe ennyire elterjedt egy olyan sportágban, amely nagymértékben függ a hideg telektől és a hótól” – tette hozzá a svéd Emil Johansson Kringstad egykori háromszoros világbajnok sífutó.

Andrew Simms, a Badvertising részéről úgy fogalmazott: ahogy a dohánycégek az egészségkárosító tevékenységük miatt nem jelenhetnek meg a reklámokban, úgy kellene fellépni a legfőbb szennyezőkkel szemben is, és nem csupán a sport területén – írta az infostart.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK