Zöldmánia

Megtisztulnak a hazai erdők

Két év alatt, 2020-tól a tavalyi év végéig közel 20 tonnányi illegális szemétlerakatot szüntettek meg az erdőkben.

A Tisztítsuk meg az Országot! projekt keretében az erdők, mezők is mentesülnek a hulladéktól, mert a programba bekapcsolódtak az állami erdészeti társaságok is a kezelésükbe tartozó területek illegális hulladéktól való mentesítésével.

A program lebonyolítása érdekében jött létre a HulladékRadar applikáció, amellyel az erdő látogatói az erdőben elhelyezett és észlelt illegális hulladék alapadatait és helyszínét is bejelenthetik. Az alkalmazást használók jelzései nyomán eddig 2728 köbméter illegális hulladékot, míg a társaságok által felfedezett illegális lerakóhelyekről az állami erdőgazdaságok további 16 465 köbméter szemetet és veszélyes anyagot szállítottak el.

A NEFAG Zrt. kezelésében lévő, Csemő határában található erdőterület szegélyén a napokban többhordónyi azonosítatlan, feltételezhetően veszélyes hulladékot találtak az állami erdőgazdaság munkatársai. A hordók közelében többládányi egyéb, szintén a környezetre ártalmas anyagot is leraktak. Az illetékes hatóságokkal együttműködve a vizsgálatok alapján kiderült, hogy jó néhány, a környezetre rendkívül veszélyes anyagot helyeztek ki, amelyek elszállítása és ártalmatlanítása megtörtént.

A gyors észlelésnek és beavatkozásnak köszönhetően ezek az anyagok nem károsították a környezetet. A rendőrség bűnügyi szemlebizottsága is megvizsgálta a helyszínt, és hivatalból indított eljárás keretén belül jelenleg is folyik a nyomozás az elkövető(k) ellen. Az illegális hulladéklerakás szabálysértésnek, vagy akár bűncselekménynek is minősülhet Magyarországon. A veszélyes hulladék illegális elhelyezésének büntetése öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK