Zöldmánia

Nyáron jöhetnek a korlátozások?

Ötszáz éve a tavalyi volt a legaszályosabb év Európában, ám az előrejelzések szerint az idei ennél is rosszabb lehet. Vannak területek, ahol korlátozzák a vízfogyasztást.

A Garda-tóban gyalogosan lehet megközelíteni San Biagio szigetét, amelyet korábban csak hajóval értek el a turisták. A Rajnán csak fél rakománnyal közlekednek a hajók, mert olyan alacsony a vízszint. Az Alpokban 63 százalékkal kevesebb hó hullott februárban, mint a sokéves átlag. Franciaország nyugati részén a Monbel tó 80 százalékban kiszáradt és Velencében is eltűnik a víz a csatornákból.

A Grazi Műszaki Egyetem kutatócsoportja januárban közzétett tanulmányában megállapítja: 2018 óta szárazság van Európában, és mára eljutottunk oda, hogy ez komoly kockázatot jelent. A legfőbb probléma az, hogy egyre gyakoribbak az aszályos évek: 2018 után tavaly már sok európai országban súlyos, illetve rendkívül súlyos aszályhelyzet alakult ki. A kevés eső olyan nagy vízdeficitet jelent, hogy nehéz lesz nyárra elérni a megfelelő vízszintet.

A következő hónapok döntő fontosságúak lehetnek. Ha nem lesz elég eső, akkor újra aszály fenyegethet. Az előrejelzések szerint szinte az egész Franciaországban, amely az Európai Unió legnagyobb agrártermelője. Aztán jön Spanyolország, Észak-Olaszország, illetve Németország déli része.

Franciaországban 75 százalékkal kevesebb eső esett februárban, mint a sok évtizedes átlag. Az ottani tudományos akadémia megállapította, hogy mindez jórészt a klímaváltozás kiváltotta általános hőmérséklet-emelkedés következtében alakult így. Tavaly aszály volt Franciaországban, télen is vízhiány van, ezért a hatóságok már a nyárra készülnek, és vízkorlátozási terveket dolgoznak ki.

Spanyolországban több mint egy éve pusztít az aszály. Szinte az egész országban vízhiány van, de Katalóniában különösen súlyos helyzet alakult ki. Emiatt a hatóságok szigorúan korlátozzák a vízfelhasználást: a mezőgazdaság 40 százalékkal kevesebbet használhat fel, mint tavaly, míg az iparnak 15 százalékkal kell mérsékelnie a vízfogyasztást. A lakosság sem ússza meg: az egy főre jutó napi vízfogyasztást 250 literről 230-ra korlátozták Spanyolország leggazdagabb régiójában, Katalóniában – írta a hvg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK