Zöldmánia

A fa az egyik legjobb befektetés?

A Kongó-medencében lévő hatalmas dzsungel a bolygó ,,zöld tüdeje”. Az Amazonas után a második legnagyobb esőerdő évente 40 milliárd tonna szén-dioxidot köt meg, ami a világ 10 éves összkibocsátásának felel meg.

A Gabon fővárosában, Libreville-ben rendezett Egy erdő csúcstalálkozó középpontjában az őserdők megóvása állt. A Gabon és Franciaország által szervezett konferenciára 20 országból érkeztek politikusok, üzletemberek, tudósok és civil szervezetek. A döntéshozók vállalták, hogy fenntartható módon kezelik az esőerdőket és támogatják azokat az országokat, amelyek jó példával járnak elöl.

A csúcstalálkozó egyik kiemelt témája éppen ezért a finanszírozás volt. Gabon azon kevés országok egyike, amely több szén-dioxidot nyel el, mint amennyit termel. A kormány pedig azt szeretné, ha ezt pénzügyileg is jutalmazná a nemzetközi közösség. Az afrikai ország 88 százalékát erdők fedik, a kormány pedig szigorú törvényekkel próbálja megóvni ezeket. Ali Bongo Ondimba elnök szerint manapság nincs jobb befektetés, mint ha egy ország erdőkre költi a pénzét.

A Pongara Park egyike annak a 13 nemzeti parknak, amelyet 20 éve hoztak létre, hogy megőrizzék az ország kivételes flóráját és faunáját. Itt őshonos a kevazingo, egy nagyon ritka és értékes fafajta. Mivel alkalmas építkezésre és bútorgyártásra, egy időben az ázsiai cégek engedély nélkül is ezrével vágták ki. A hatóságok azonban felfigyeltek erre és védetté tették a kevazingót.

Persze Gabonban is vágnak ki fákat, ám a kormány arra törekszik, hogy a faipar fenntartható módon működjön. Tíz éve megtiltották a faanyag exportját, hogy az ország területén készítsenek belőle értékesebb árukat. A kivitel egyharmada a Nkok különleges gazdasági övezeten halad át, amely teljesen karbonsemleges. Nemrég megkezdte a működését az első olyan gyár, amely fahulladékból farostlemezt állít elő. Korábban a fa 40 százalékát hasznosították, ma viszont a hulladékfelhasználásnak köszönhetően 10 százalék megy csak kárba. Mindezek ellenére a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem összehangolása komoly kihívást jelent, hiszen Gabon nagyban függ az olajbevételektől – írta a hu.euronews.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK