Zöldmánia

Így változott a Föld az évmilliók során

Egy eddigi legrészletesebb geológiai modell lehetővé tette a tudósoknak, hogy visszatekintsenek az időben a Föld felszínének elmúlt 100 millió évére.

A modell részletei tovább bővítik a mai ismert Földünk geofizikai tájképének megértését, emellett azt is felfedhetik, hogy mi vár bolygónkra a jövőben. Ahhoz, hogy megjósolhassuk a jövőt, meg kell értenünk a múltat – mondta dr. Tristan Salles, a Sydney-i Egyetem geotudományi karának vezető szerzője. – A meglévő geológiai modellek eddig csak töredékes képet adtak arról, hogyan alakultak ki bolygónk fizikai jellemzői.

Az új modell először egy nagy felbontású képet ad a lemeztektonika, az éghajlat és az idő bonyolult kölcsönhatásáról, amely bolygónk arculatát formálta. Emellett figyelembe veszi a folyómedencék, a globális méretű erózió és az üledéklerakódás szerepét, amit a korábbi modellek nem tudtak ilyen részletesen vizsgálni.

YouTube video

A modell mintegy 10 kilométeres felbontást ér el az elmúlt 100 millió évre vonatkozóan, amit egymillió éves lépésekre bontott le. Ez lehetővé teszi a geotudósok számára, hogy teljesebb és dinamikusabb képet kapjanak a Föld felszínéről – mutatott rá dr. Laurent Husson, az Institut des Sciences de la Terre munkatársa. – Emellett úgy ragadja meg az üledéknek a szárazföldről az óceánokba való átjutásának dinamikáját, amire korábban nem voltunk képesek. Ez az „áthelyeződés” az évmilliók során a hegycsúcsokról az óceánokba sodort több millió tonna erodált üledékre utal.

A törmelék áramlása szerepet játszik bolygónk szénciklusának és az éghajlat ingadozásának szabályozásában, ezért a korábbi változások megismerése elengedhetetlen, ha jobban meg akarjuk érteni a múltbeli és meg akarjuk jósolni a jövőbeli éghajlatváltozást.

Tekintettel arra, hogy az óceánok kémiája az ember által okozott éghajlatváltozás miatt gyorsan változik, egy teljesebb kép birtokában segíthetünk megérteni a tengeri környezetet – magyarázta Salles, aki szerint az új modell lehetővé teszi a tudósok számára, hogy teszteljék a hipotéziseket arra vonatkozóan, hogy a Föld felszíne hogyan reagál majd a jövőbeli éghajlati vagy tektonikai változásokra.

A részletgazdag modell emellett segíthet alaposabban megvizsgálni a Föld rendszerének más jellemzőit, például a biogeokémiai ciklusokat vagy a biológiai fejlődést – írta az origo.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK